Kempo, život, ratništvo

Kempo bi se trebao vježbati u ozračju razbijanja slijepog dogmatizma. Nakon treninga ponekad je potrebno postaviti totalno oprečne teze vezane uz efikasnost osnovnih tehnika od onih koje se uče na školski način. Klasična kombinacija osnovnih tehnika je Mae Geri Kekomi (na semete strani) i Gedan Barai (na ukete strani) i druga kombinacija je Chudan Tsuki i Uchi Uke. Malo po malo kroz vlastito iskustvo treba dolaziti do realnih spoznaja o efikasnosti pojedinih Uke-a. Brzi direktni udarac u srednji dio tijela praktički je nemoguće obraniti školskim Uchi Uchi Ukeom – što zbog brzine kojom treba odraditi blok što zbog položaja tijela. Da bi Uchi Uke bio efikasan mora u najmanju ruku biti duplo brži od Tsukija, a to je praktički nemoguće zbog kružne putanje ruke koja radi školski blok.
U obranu osnovnih postavki Kempo Kihona treba uzeti u obzir i pojam Senrigan (predviđanje). Senrigan je u samurajsko doba bilo isključivo povezan uz ratničku primjenu. Sen, Sen No Sen i Go No Sen predstavljaju tri dubine intuitivnog percipiranja pokreta prije nego li je pokret fizički započeo. Osoba koja ima razvijenu ovu sposobnost bi ipak mogla odraditi školski Uke bez obzira na brzinu dolazećeg udarca. Pravo je pitanje tko to može u stvarnosti i demonstrirati. Ova vrst percepcije (osim fizičkog aspekta) razvija Uke na jedan potpuno drugi način gdje Uke proizlazi iz dubinskog nenasilja, iz svijeta gdje su duhovni ciljevi uvijek ispred ratničkih, pa se i sama misao o nasilju kod napadača razvodnjava. To je PRAVI Uke.
Ipak školski Uke se može efikasno primjeniti i bez jako razvijenog Senrigana. Dovoljno je promijeniti Dachi, položaj tijela, malo se izvinuti, odraditi kombinirani Tai Uke (blok tijelom ili izmicanje) i školski Uke dobija puni sjaj. Svi koji vježbaju su to mogli kroz vlastito iskustvo doživjeti. Malo fleksibilnosti – maksimalni učinak bez promjene osnovnih principa.
Osim toga školski Uke-i predstavljaju riznicu pokreta. Svaki naš Uke u sebi ima još nekoliko drugih blokova koji se ne naglašavaju, ali su tu. Neki blokovi u svojim pokretima čak imaju i udarce. Školski Uke je izuzetno bitan i treba ga uvijek vježbati, ali istovremeno svatko mora biti svjestan kada, kako i u kojoj situaciji ga primjeniti. Mi vježbamo uvijek najtežu varijantu iz nekoliko razloga, a ovdje bih naglasio psihološki aspekt. Ostati miran i nepomičan i imati vjere u svoj blok usprkos razarajućem Tsukiju koji ide ususret. Simbolički gledano – surovo suočavanje s najgorim i najopasnijim životnim situacijama. Osim toga uz malu prilagodbu životnog stava (Dachi), Uke ili primanje ima potpuno preusmjeravajući efekt koji se ne veže na primatelja. Onaj koji prima/preusmjerava je potpuno u dubini svog bića netaknut životnom situacijom koja je naizgled neizlazna, dapače problem (Tsuki/Geri) prolazi pokraj, dok onaj koji prima (Ukete) efikasno izvodi kontra akciju ili Goroshi.
Kempo u životnim situacijama je jednostavan, jer se principi Kempa lijepo mogu primjeniti na život.

Onog koji primjenjuje Kempo principe na svoj cijeli život, životne situacije i svoju okolinu možemo slobodno zvati Produhovljeni ratnik!

Malo o Kempu kojeg prakticiramo

Kempo koji se podučava kod nas je jedinstven na svijetu. Iako to zvuči nevjerojatno, možda i pretenciozno – ipak je tako.

Cjelovitost kempa koja uključuje sve aspekte tjelesnog, mentalnog i duhovnog bića svakog pojedinca i praksa koja teži tom ujedinjenju je stvarno jedinstvena. Ne zato što druge slične prakse ne govore isto, nego zato što mi, koji vježbamo svakodnevno, kroz treninge i praksu svjedočimo toj tvrdnji.

Treninzi odista znaju biti teški – nekad tjelesno nekad mentalno. Ponekad su i malo dosadni, jer se stalno ponavljaju iste ili slične tehnike. Mi kažemo poliraju se tehnike tako da uđu u kosti, krv, genetski kod kempo vježbača. Međutim kroz to “poliranje” se defacto polira um kempo studenta, kroz to “poliranje” Kempist dobija fokus i lakše se usredotočuje na izazove u Dojo-u i izvan njih. Lakše se nosi sa životnim izazovima.

Temelj našeg kempa je Produhovljeno ratništvo. Kempo je u srži borilačka vještina. Svaki Kempist se bori na svakom treningu – najviše sam sa sobom. Da izdrži taj još jedan trbušnjak (160-ti po redu) ili 40-ti sklek, 648 Chudan Tsuki ili da na padne na pod tijekom držanja Kiba Dachija nakon 20 minuta. To su sve male i velike pobjede koje daju motiv i želju za nastavkom vježbanja. A najviše se cijeni osjećaj nakon treninga – kad cijelo tijelo blago bridi, um je smiren i opušten i ne postoji niti jedan problem na svijetu koji nije rješiv. Taj dio je neprocjenjiv, nezamjeniv i nedoživljiv igdje drugdje.

Osim toga Produhovljeni ratnici cijelo vrijeme imaju na umu Dojo Kun – obećanje koje daju na početku i na kraju treninga.

WAREWARE WA KO NO RENSHUGA
HEIWA TO JINSEI NO
RIKAI IETO
TUNAGARI MATA
WAREWARE NO KAMIGA
KEMPO NI
OITE EIEN NI
WAREWARE O MICHIBE ITE
KUDASURU KOTO
O NEGAU

U prijevodu:
“Mi ovdje okupljeni obećajemo da ćemo vježbati na putu mira, te da će nas naša viša svijest voditi unutar Kempo treninga i na putu istine. Nastojat ćemo da dobro u nama uvijek pobijedi zlo. Uvijek ćemo pamtiti ovo obećanje.”

To je još jedan podsjetnik uzvišenog cilja vježbanja Kempa kod nas.

Imamo i nešto o nama na Wikipediji pa ovom prilikom dijelim link.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bijeli_Lotos_Kempo

 

 

Kempo sezona 2015/2016

Sezona 2015/2016

Treninzi Kempa počinju 7.9.2015. u ponedjeljak u 18:00 na Gornjem Gradu.

Sezona ispred nas će biti kudikamo drugačija i dinamičnija. Dojo sa DIF-a se preselio na Gornji Grad i od sada imamo termine svaki radni dan na istom mjestu – Gimnazija Tituša  Brezovačkog, Gornji Grad.

Svaki dan trenig će voditi drugi Sensei što će uvesti zanimljivu dinamiku podučavanja.

Seminari će biti drugačije organizirani pa će održavanje seminara biti isključivo na zahtjev članova.

Raspored Kempo Sensei-a po danima

Ponedjeljak:  Goran Stoklasa, Sensei 1.dan
Utorak:          Josip Pintač, Sensei 3.dan
Srijeda:          Marija Brgles, Sensei 1.dan
Četvrtak:       Jana Bedek, Sensei 1.dan
Petak:           Goran Pizent, Sensei 2.dan

Za sve zainteresirane prvi trening je besplatan.

Godišnji Kempo seminar – Nenji Kempo Gashaku 2015

I ove godine se Kempo seminar održao na Mrežnici u gostoprimstvu domaćina Gvide (http://www.mreznica.com/).

O’Sensei je vodio četvrtodnevni seminar koji je bio u ozračju uravnoteženosti treninga i meditacije. Tijekom seminara su uvijek bili na umu temeljni cieljvi Kempa, a to su mir, sklad i mudrost.

Odrađena su i polaganja te su položili za pojaseve:

8.kyu Željka Stampf i Darko Mak
5.kyu Jasna Žmak i Ozren Švegović
4.kyu  Tomislav Senegačnik

Čestitamo još jednom svima i vjerujem da je i ovaj seminar donio puno pozitivnih plodova svim sudionicima

Fotografije se mogu vidjeti u galeriji http://www.kempo.hr/index.php/nggallery/kempo-fotke/gashaku-2015?page_id=175

Svi sudionici seminara su dobili i prigodnu majicu za uspomenu na sudjelovanje.