Što je to Kempo?

Kempo je zaokružen sustav zdravog življenja čije su nuspojave gipko, snažno i skladno tijelo u kojem živi zdrav i uravnotežen duh.
“U Kempu se ubija samo nečije neznanje. Kad netko postigne nerazlikovanje, njegov napadač postaje on sam”

Povijest Kempa

BodhidharmaDavne  540.g. indijski budistički svećenik (Bodhidharma Tamo) dolazi u posjetu kineskom caru da s njim uskladi načine širenja Budizma u Kini. Kako se nisu slagali o načinima širenja Budizma, jer je Bohidharmin indijski budizam presložen za kineski mentalitet,  svećenik odlazi u obližnji budistički samostan pod imenom Mala Šuma (kin. Shaolin) kako bi se sastao s redovnicima koji prevode budističke tekstove na kineski. Pri dolasku nije dobio toplu dobrodošlicu i zabranjen mu je ulaz u samostan. Nakon toga odlazi u obližnju pećinu gdje meditira 9 godina okrenut prema zidu otvorenih kapaka kako ne bi zaspao. Nakon određenog vremena redovnici iz samostana su prepoznali njegove vrijednosti i dozvolili su mu ulaz u samostan. Nakon što je ušao u samostan Bodhidharma je uvidio da su redovnici su fizički nerazvijeni, te da im je s vremenom ponestajalo fizičke i mentalne snage za najobičnije meditacije. Da bi im povratio snagu, počeo ih je podučavati vježbama u kretanju, smišljenim da povećaju vitalnu energiju (kin. Chi, jap. Ki) i vrate snagu. To je bio početak Chuan Fa. Pošto se hram nalazio u nepristupačnom području, gdje su harali banditi i divlje životinje, ove su se vježbe s vremenom počele pretvarati u borilačke vještine.
Iako su borilačke vještine postojale u Kini i prije dolaska Bodhidharme, tek nakon njegovog dolaska u slijedećih 1000 godina se događa pravi procvat raznih stilova boksanja u Kini.  Ono što je Chuan Fa razlikovalo od tadašnjih borilačkih vještina je duhovna komponenta koja je dala novu dimenziju borilačkim vještinama i na poseban način oplemenila umijeće borenja bez oružja.
Kasnije je (oko 1400 g. nadalje) Chuan Fa, uz pomoć raznih budističkih svećenika koji su podučavali ezoterično učenje, došao na Ryu Kyu otočja, koja su u to doba bila samostalna kraljevina. Utjecajem mentaliteta lokalnog stanovništava Chuan Fa, odnosno Kempo, je polagano dobio današnji oblik.

Kempo/Chuan Fa porijeklo riječi

Chuan FaIme „Kempo“ je japanski oblik kineske riječi „Chuan Fa“. Chuan Fa je s druge strane približan prijevod indijskog pojma „Vajramukti“ (sanskrt). Vajramukti doslovno znači „gromovito oslobođenje“ i predstavlja protovještinu svih današnjih borilačkih vještina. Navodno danas postoji samo 30-ak ljudi u Indiji koji vježbaju vještinu za koju tvrde da je izvorni Vajramukti. Dva znaka koja tvore kinesko ime Chuan Fa imaju različito značenje sukladno kontekstu, ali u Budizmu Chuan znači „zatvorena šaka“ dok Fa znači „Dharma“ ili transcendentalno učenje Buddhe. Postoje i drugi prijevodi npr. „princip šake“ i sl.

Kempo danas

Put Kempa prethodi svim oblicima Karate-a. Bez obzira što se u nekim dijelovima prošlosti kao i određenim tradicijama vježbao isključivo kao borilačka vještina, on je bio i dio prakse ezoteričnih škola u Indiji i Kini od kojeg u svom originalnom obliku ne može biti odvojen.   Kempo praksa još uvijek sadrži ezotričnu filozofiju i Mikkyo praksu. Sve tri glavne prakse Mikkyo-a nalaze se unutar Kempo treninga. U modernom Japanu ili zapadnom svijetu teško je naći školu koja još uvijek trenira svoje studente u drevnoj unutrašnjoj stazi. Ispravno upražnjavan Kempo posjeduje i održava elastičnost indijske Yoge, tečnost Tai Chi Chuan-a sa snagom Ju Jitsu-a i Karate-a. Kempo kakvog mi podučavamo uklapa svaku od tih kvaliteta i principa u profinjenu ljepotu svojom integrirajućom mentalnom, tjelesnom i duhovnom doktrinom i praksom.

Snaga i čvrstoća kao u Judu i Ju-jutsu, tečnost kao u Tai Chi-u i Aikidu, energičnost kao u Karate-u i Tae Kwon Do-u, meditacija u kretanju, to je Kempo danas!