Što je Gashaku?

Zašto treba doći na Kempo seminar?

S vremena na vrijeme tijekom godine Kempo praktičari se okupe kako bi zajednički vježbali i učili na boravišnim seminarima. Ovi seminari se zovu Gashaku (ili Gashuku) i za vrijeme njihovog trajanja svi Kempisti žive skupa kao zajednica dijeleći hranu i životni prostor (dosta često je to prostor samog Dojo-a). Na Gashaku-u učenici mogu razvijati duh prijateljstva s drugim učenicima iz svog i iz drugih Dojo-a, kao i razmjenjivati ideje i tehnike na obostranu korist. Vježbanje na Gashaku-u obično je naporno i dugotrajno, te protkano diskusijama i predavanjima na teme vezane uz Kempo.

Zaista je teško opisati kolika je vrijednost dolaska na Seminar koji uključuje potpunu posvećenost sebi i praksi. Kempo, Kempo Yoga, Meditacija i mogućnost osobnog savjetovanja sa Učiteljima zaista su sadržaji koji u velikoj mjeri mogu promijeniti smjer Vašeg životnog tijeka, donijeti nove kvalitete kako u odnosu na Vaše cjelokupno biće, tako i u odnosu na bližnje, ali i sve ostale ljude.

Produhovljeni ratnici u prirodi

Produhovljeni ratnici u prirodi

Seminar je zamišljen sa ciljem da u svakom Kempo studentu probudi i pokrene one dijelove koji su kroz dosadašnji život uglavnom ostajali prikriveni ili nedovoljno razvijeni. Njegova snaga biti će stvarna u koliko se dobije potpora u vlastitom iskustvu, da su ponuđeni Kempo alati zaista od pomoći, vrijedni u svakodnevnom životu, te da donose radost, mir i osjećaj punoće življenja.

 

Ono što daje osobiti razlog dolaska jest učinak koji nije prosto zbrajanje vremena provedenog u treningu, već progresija koja nastaje u ovakvom okružju koji na najplodonosniji način stvara pretpostavke za razumijevanje sebe i ostvarenje postignuća. Sve navedeno mnogo je teže ostvariti samo dolaskom na redovite treninge jer svakodnevni ritam ispunjen obavezama, napetostima, poslom i ostalim frustracijama oduzima puno vremena i energije, tako je trening gotovo samo filtar za njihovo pročišćavanje.

Ova vrsta aktivnosti vodi obnavljanju i ujedinjavanju energije, te opuštanju i onih najdubljih napetosti kojih obično nismo ni svjesni. Seminar nam daje priliku da ponovno otkrijemo svoje tijelo od kojeg smo se zbog današnjeg načina življenja uveliko otuđili, te da s njim uspostavimo kvalitetniji odnos i steknemo nove i zdrave navike. Također ćemo osvijestiti koliko je važan mentalni trening i ostvarena mirnoća praksom Meditacije.

Gashaku je podsjećanje na izvorni način prakse. On je bitan prije svega zbog povoljnosti stvorenih uvjeta koji omogućuju daleko cjelovitiji doživljaj sebe i Kempa. Gashaku stvara pretpostavke, te je jedinstvena prilika za spoj različitih oblika treninga ujedinjenih tijekom njegova održavanja, a ima i dovoljno vremena za dodatna, ponekad vrlo složena objašnjenja. Prakticiraju se specifične tehnike gotovo do njihova savršenstva omogućujući na taj način daleko širu panoramu razumijevanja i primjene. Gashaku je prigoda za održavanje predavanja koja pobuđuju, pokreću ili daju objašnjenja za ono što se tijekom redovitih treninga vježbalo ili što bi se trebalo vježbati odnosno koje usmjerenje podržavati. Tada je moguće s učiteljima daleko više razgovarati i pitati ono što nije jasno ili gdje postoje nedoumice, pa i sumnje. Osim toga intenzitet prakse stvara snažna energetska punjenja ili pražnjenja, tako da se može prakticirati i slijedeća bitna sastavnica ispravnog Kempo Puta, a to je razmjena iskustava, osjećaja, mišljenja sa svojim prijateljem na Putu, gdje je najlakše otvoriti srce i biti iskren. Ponekad je to moguće i u manjim grupama. Ostaje vremena i za osobnu, individualnu provjeru ili usavršavanje u periodima pauza, kao i za meditaciju.

Jedan zanimljiv osvrt na Kempo seminar ili “Kako je jedan Yokasei preživio 7-dnevni seminar?!”