Kempo masaža

Kempo koji se vježba kod nas obuhvaća velik spektar vještina i umijeća što nužno povlači da Kempo nije lako prakticirati (i zato vrlo vjerojatno neće nikad postati skroz komercijalna borilačka vještina). Osim samog borilačkog aspekta Kempa koji je vidljiv kroz razne tehnike (Tsuki, Geri, Uchi, Uke itd.), postoji meditativni aspekt kojeg simbolički upražnjavamo na početku i na kraju treninga u obliku kratkog Mocuso-a. Nadalje postoje Kate koje predstavljaju ujedinjenje tjelesnog pokreta i meditacije tako da se mogu slobodno nazvati i meditacija u pokretu, imamo sustav kojeg nazivamo Kempo Yoga kroz kojeg pripremamo tijelo i um za napore koji obično slijede, postoje razne vrste slobodnog i dogovorenoga sparinga kojeg nazivamo Kumite.

Bitno je naglasiti da se masaža ne može nadomjestiti nikakvom vježbom.

“Put do zdravlja osigurava svakodnevna aromatska kupka i masaža mirisnim uljima”, napisao je Hipokrat oko 400. g. p.n.e.

Masaža postoji koliko i ljudi. Neke slike u egipatskim piramidama demonstriraju tehnike masaže ruku i stopala. Masaža kao metoda liječenja je starija i od same medicine. Ono što se danas događa u modernom svijetu je isticanje pojedine vrste masaže kao jedine prave, mistificiranje masaže, a pogotovo ako tehnike dolaze s dalekog istoka. Neispravno je reći da je jedna vrsta masaže bolja od druge – masaža je samo alat koji se koristi u svrhu ispravljanja lošeg stanja osobe koju se masira.

Postoji tri osnovna djelovanja masaže:
– pojačana cirkulacija krvi
– opuštanje mišića
– povećanje mišićne napetosti

S ove tri osnovne poluge moguće je napraviti čudesnu revoluciju u tijelu – smanjenje ili povišenje krvnog tlaka, smanjenje bolova, peristaltika crijeva itd. No ono što je ključno je da se masaža prilagodi osobi. Svi smo drugačiji i svatko reagira drugačije na masažu. Za ovo je vrlo važan blizak kontakt i međusobno povjerenje.
Bitno je naglasiti da masaža ne smije boljeti (osim veziovnotkivne masaže). Ukoliko je mišić jako napet naravno da će se pojaviti i minimalna količina boli – no ta bol ne smije preći u patološku bol. Ako je masaža previše bolna postiže se suprotan efekt – mišić na kojem se radi (a ponekad i cijelo tijelo) se grči i umjesto da ide na bolje, osjećaj je još gori. Tu se vidi umijeće masera – dobro procijeniti koliko jako treba masirati mišić.

Masaže se mogu podijeliti u nekoliko skupina: medicinska, sportska, refleksološka, opuštajuća i anticelulitna masaža.

U Kempu najčešće prakticiramo sportsku masažu, a kad imamo vremena upražnjavamo medicinsku, refleksološku i energetsku. Ono što će svaki Kempo Ka na početku raditi je masaža mišića uz kralježnicu i masaža vrata. Ovo se najčešće upražnjava zbog načina života, pogrbljenosti nad računalom, lošeg načina sjedenja i držanja tijela.
Dakle lagano se kreće s masažom mišića oko gornjeg dijela kralježnice i to tako da se pritisak postepeno smanjuje kako silazimo prema lumbalnom dijelu odnosno donjem dijelu kralježnice. Masažu vrata najčešće vršimo tako da osoba leži na leđima, a osoba koja masira lagano isteže mišiće od gornjeg dijela kralježnice i oko vrata prema gore – prema smjeru tjemena.
Osim ove dvije osnovne masaže radimo masažu ruku i nogu. Svaki pojedini mišić se posebno obrađuje i završava se s pritiskom na akupresurne točke na tabanima i rukama.

Također treba spomenuti da Kempo Ka u masaži koristi iste tehnike kao u napadu: palčevi, seiken, hireken, teisho, shuto, Ippon Ken, Empi, nukite…

Ono što je najbitnije za osobu koja masira jest da duboko u sebi osjeća čistu želju za pomaganjem. On/ona mora doći u stanje kada doista želi potpuno neuvjetovano davati osobi koju masira. To je ključ. Tehnika se nauči i kasnije primjenjuje, ali bez osnovne želje za pomaganjem nikakva tehnika neće poboljšati stanje. Želja za pomoć osobi i fokusiranje cijelog svog biće na tu misao i tada će masaža biti potpuno uspješna. To je cijeli misterij masaže.

Mogli bismo reći da je naša praksa masaže cjelovita, ali istovremeno i zahtjevna.

Masaža je prijenos energije, stimuliranje metabolizma, psihološki i fizički oporavak, te predivan osjećaj da smo dajući sebe i nekome pomogli. To nije običan dodir, iako je puna svjesnost o uspostavljenom kontaktu s dodirom vrlo bitna. Masaža bi trebala biti potpuna komunikacija između Vas i Vašeg partnera. Tijelo koje masirate je centar Vaše svijesti. Ono odaje napetosti koje Vi trebate osjetiti, prepoznati i masažom opustiti, duboke emocije koje moraju izaći na površinu, te vrlo često poremećenu ravnotežu koju treba nanovo uspostaviti.

Cilj masaže je uspostaviti, obraniti i vratiti sklad, zdravlje i ukupno dobro psihofizičko stanje osobe.

Energetski aspekt Kempo masaže

Na početku treba naučiti tehniku, a potom ju zaboraviti, te uz pomoć percepcije i osjećaja upotrijebiti prave pokrete. Kad dobro savladate tehniku masaže trudite se da sa suptilno ostvarenim kontaktom obavite 90% rada, a 10%  naučenom tehnikom. Izuzetno je važno dodirom kože i energije  postići opuštanje kod osobe koju masirate.

Glavni cilj u Kempo masaži je naučiti nešto što se zove  intuitivna masaža. Cilj je potpuna komunikacija, otvorenost u primanju i davanju pri tome se individualno procjenjuje da li će tip masaže biti čvrst, mekan sa dugim pokretima, “glađenje”, “gnječenje”, “štipanje”, tretiranje meridijana, Kyusho točaka, Tenrinova i sl. Kod svih tehnika ostaje Ki povezanost s partnerom, te duh nesebična darivanja u punoj pomnji. Mogli bi zaključiti, tko želi učiti i prakticirati masažu kao cjelovitu tehniku, tada će ju učiti kod nas. Tko želi biti klasičan maser (športski, Shiattsu, Tai, Hawai, turski i sl.), znači primarno učiti tehniku, treba ići negdje drugdje. Naša masaža može imati kao i Kempo istu vanjsku formu, ali bitno drugačiji sadržaj.

Srž masaže u Kempu bježi klasičnim opisima, ona je u sferi osobna iskustva i duboka poniranja u stapanje s drugom/im osobom tijekom komunikacije koja sada poprima obličje masaže.