Kempo Yoga

Što je to Kempo Yoga?

Kempo Yoga je niz statičkih i dinamičkih vježbi koje uključuju samostalan rad, rad u paru, tehnike disanja, sjedeću i meditaciju u pokretu. Teško je poželjeti nešto više od treninga Kempo Yoge jer to je trening koji ne poznaje granice – Vi ih sami određujete.
Naglasak kod Kempo Yoge za razliku od klasične indijske Yoge je na dinamičnosti pokreta. Kempo Yoga osim statičkih položaja (jap. Fudo) dodaje i dinamiku pokreta (jap. Undo) koja na svojstven način budi samoiscjeljujuće mehanizme u tijelu.
Yogu mogu vježbati svi, bez obzira na dob, spol, tjelesno stanje i vjeru. Yoga trening uključuje vježbe razgibavanja, učvršćivanja i ravnoteže.

 

Zašto vježbati Kempo Yogu?

Svaka kretnja koju tijelo prirodno izvodi je zdrava. Neprirodni pokret dolaze iz nastojanja da opušteni mišić izvodi radnju napetog mišića ili da napeti mišić izvodi radnju opuštenog mišića. Posljedica ovoga je napor. Ukoliko netko vježba s previše napregnutim tijelom, sav pokret postaje naporan i spor. Ovako je moguće izgraditi snagu. To je dobro za mišiće, ali loše za zglobove. Ukoliko netko vježba potpuno opuštenog i mekanog tijela, razvija fluidnost i brzinu. To je dobro za zglobove ali, kako zanemaruje mišiće, slabo i nije okrepljujuće. Ideal kojem Kempo Yoga teži je ravnoteža između ove dvije krajnosti.

Kempo Yoga stavlja naglasak na besprekidnoj progresiji, jer kad smo potpuno dostigli domet položaja dostupnih našim tijelima, oni automatski postaju nebitni za našu fizičku i mentalnu evoluciju. Sve je tako pripremljeno za naš napredak u Yogu meditacije.

Najvažnije za stvaralačku evoluciju jest kako radimo ono što radimo i razumijevanje uzroka zašto je to tako.

Kempo Yogu vježbamo jer želimo uravnoteženo tijelo.
Uravnoteženo tijelo rađa uravnotežen um i obrnuto.

Kako se vježba Kempo Yoga?

Kempo Yoga dijeli tjelesne položaje u tri oblika:

  •  stojeći (jap. Dachi);
  •  klečeći, sjedeći i leteći (jap. Za);
  •  međupoložaji (jap. Undo) odnosno samo kretanje.

Povrh toga, imamo daljnje razlučivanje položaja:

  • održavani na kontrahiran način
  • održavani na opušten način

Održavanje Dachi-a (Za) restrukturira naše tijelo prema idealnom stanju sklada i ravnoteže. Dachi su idealni položaji, a ljudska tijela to vrlo često nisu.

Kempo Yoga uključuje otprilike 60-ak položaja (asana) koje se izvode u raznim slijedovima.

Meditatacijske prakse Kempo Yoge se zovu Mokuso. Ova se riječ odnosi na metodu razumijevanja koja unutar svakodnevne ljudske egzistencije vodi izravnom kontaktu sa stvarnošću pomoću metode prikazane u samom nazivu “Mokuso”.

Mokuso znači Tišina i Misao.