top of page
sempai-ozren

OZREN ŠVEGOVIĆ

SEMPAI

Rođen je 1981. godine u Zagrebu. Borilački sportovi su ga fascinirali od malih nogu. U vrtiću mu je najbolji prijatelj trenirao karate, pa je i on pokušao, no odustao je nakon samo tri treninga. Sljedeći pokušaj je uslijedio kada je nagovorio mamu da mu kupi knjigu “Ljetna obuka ninja”, ali njemu je bilo zanimljivije gledati fotografiju na naslovnici i igrati se sa zlatnom Shuriken naljepnicom koja je uz knjigu stigla na poklon. Prevladavajući interes kroz osnovnu i srednju školu bilo je slaganje računala i igranje videoigara, naravno.
S 18 godina počeo je raditi i malo odraslije razmišljati pa je shvatio da bi mu malo fizičke aktivnosti dobro došlo. Neki prijatelji redovito su išli u teretanu, pa im se i on pridružio što je prilično dobro funkcioniralo. Kada su se njihovi rasporedi promijenili i morao je trenirati sam, brzo je izgubio interes. Nakon duge stanke odlučio se okušati u borilačkim vještinama. Činilo se da će to biti nešto uzbudljivije od teretane pa se okušao u Shorinji Kempu i tajlandskom boksu. Zainteresirao se i za mistično pa je prošao dva stupnja tečaja Reikija i tečaj Transcendentalne meditacije. Uslijedila je još jedna pauza, ali je prekinuta kada je naišao na Kempo osnovni tečaj. Zvučalo je zanimljivije od svega što je do tada probao, odnosno kao da je sve spojeno u jedno. U sažetku Tečaja spomenute su borilačke vještine, meditacija, joga, masaža i neka vrsta Puta.

sempai-ozren

Prijavljuje se na Tečaj pod vodstvom Senseija Gorana Pizenta početkom 2012. i tu počinje borba. Kempo je bio fascinantan, ali i težak. Nije uvijek bilo lako odlučiti se na pola puta s posla izaći iz tramvaja i otići na trening. Ta borba je trajala dosta dugo, ali je um uglavnom pobjeđivao. Svaki put kad bi pomislio da je pobijedio, Kempo bi pronašao način da mu dokaže da je u krivu stvarajući nove izazove, mentalne i fizičke: pohađanje jednodnevnih i višednevnih seminara, sve zahtjevnije treninge, čitanje literature, učenje za ispite, pisanje diplome... I danas se pojavljuju novi izazovi.
Na svom prvom višednevnom seminaru Nenji Gashaku, održanom u Jadovnom, uvidio je kumulativnu vrijednost višednevnog treninga odvojenog od svakodnevnih distrakcija. Iskusio je duh i energiju Kempa živeći u zajednici s drugim praktičarima. Uvidio je koliko je važno ne odustajati, biti strpljiv, boriti se sa svojim tijelom i umom kroz trening, polako to osvještavati i pomicati svoje granice malo po malo da ne ostaneš predugo u zoni komfora.

bottom of page