top of page
Massage

KEMPO MASAŽA

Masaža je stara koliko i ljudi. Neke slike u egipatskim piramidama prikazuju tehnike masaže ruku i nogu. Masaža kao metoda liječenja starija je od same medicine. Današnji moderni svijet sklon je isticanju pojedine vrste masaže "prave" i mistificiranju masaže, osobito ako tehnike dolaze s Dalekog istoka. Netočno je reći da je jedna vrsta masaže bolja od druge - masaža je samo sredstvo kojim se poboljšava stanje osobe. Tri su primarna učinka masaže:

- pojačana cirkulacija krvi

- opuštanje mišića

- smanjuje napetost mišića.

Ova tri učinka masaže omogućuju čudesnu pretvorbu u tijelu – snižavanje ili povećanje krvnog tlaka, smanjenje boli, regulacija crijevne peristaltike itd. Ono što je ključno je da masaža bude prilagođena osobi. Svi smo različiti i svatko drugačije reagira na masažu. Bliski kontakt i međusobno povjerenje su vitalni. Važno je naglasiti da masaža ne smije boljeti (osim kod masaže vezivnog tkiva). Ako je mišić zategnut, naravno, javlja se minimalna bol - ali ta bol ne smije prijeći u patološku bol. Ako je masaža previše bolna, izazvat će suprotan učinak - masirani mišić (a ponekad i cijelo tijelo) će se grčiti i umjesto da bude bolje, osoba će se početi osjećati još gore. U ovom trenutku vještine masera najviše dolaze do izražaja - dobar maser može ispravno procijeniti koliko pritiska treba primijeniti dok masira mišić.

Image by Conscious Design

Masaže možemo podijeliti u nekoliko skupina: medicinske, sportske, refleksivne, opuštajuće i anticelulitne masaže. U Kempu se najčešće bavimo sportskom masažom, a kada imamo dovoljno vremena bavimo se medicinskom, refleksiološkom i energetskom masažom. Svaki Kempo Ka prvo će izmasirati mišiće duž kralježnice i izmasirati vrat. Ova područja često su pogođena modernim načinom života i lošim držanjem. Masaža počinje od gornjeg dijela kralježnice, a kako se maser pomiče prema lumbalnom dijelu ili donjem dijelu kralježnice, pritisak se postupno smanjuje. Vrat se obično masira dok osoba leži na leđima. Maser nježno rasteže mišiće od gornjeg dijela kralježnice i oko vrata prema gore – prema tjemenu. Osim ove dvije osnovne masaže, masiraju se i ruke i stopala. Masira se svaki mišić posebno, a masaža završava pritiskom na akupresurne točke na tabanima i rukama. Također treba spomenuti da Kempo Ka koristi iste tehnike u masaži kao i u napadu: palac, seiken, hiraken, teisho, shuto, ippon ken, empi, nukite… Ključno je da maser duboko u sebi osjeća čistu želju da pomogne. Maser mora doći u stanje u kojem se želi bezuvjetno dati masiranoj osobi. To je ključ. Tehnika se uči i primjenjuje usput, ali nijedna tehnika neće poboljšati stanje osobe bez osnovne želje da se pomogne. Želja da se čovjeku pomogne i usmjerenost na tu misao jedini je način da masaža bude u potpunosti uspješna. To je sva misterija masaže. Moglo bi se reći da je ova praksa masaže vrlo korisna ali istovremeno i jako zahtjevna.

hand-over-water

Glavni cilj Kempo masaže je naučiti nešto što se zove intuitivna masaža. Cilj je potpuna komunikacija, otvorenost u primanju i davanju. Masaža će prema individualnoj procjeni biti čvrsta, mekana s dugim pokretima, „glađenjem“, „gnječenjem“, „štipanjem“, tretiranjem meridijana, Kyusho točaka, Tenrina i dr. U svim tehnikama Ki veza s partnerom je vrlo važna.  Treba uvijek biti prisutan, a duh nesebičnog davanja u punoj pažnji. Mogli bismo zaključiti da tko god želi naučiti i prakticirati masažu kao cjelovitu tehniku može je otkriti kod nas. Tko želi biti klasični maser (sportski, shiattsu, tai, hawai, turski itd.) mora prvenstveno naučiti tehniku i trebao bi je naučiti negdje drugdje. Naša masaža može imati isti vanjski oblik kao Kempo, ali bitno drugačiji sadržaj.
Srž Kempo masaže izmiče klasičnim opisima. To je u sferi osobnog doživljaja i dubokog poniranja u stapanje s drugom osobom tijekom komunikacije, koja sada ima formu masaže.

bottom of page