top of page

GASHAKU

S vremena na vrijeme tijekom cijele godine Kempo praktičari se okupljaju kako bi zajedno vježbali i učili na rezidencijalnim seminarima. Ti se seminari nazivaju Gashaku (ili Gashuku). Tijekom Gashakua, svi Kempisti žive zajedno kao zajednica, dijeleći hranu i životni prostor (prilično često prostor samog Dojoa). U Gashakuu učenici mogu razviti duh prijateljstva s drugim učenicima iz vlastitog Dojoa i iz drugih Dojoa, kao i razmjenjivati ideje i tehnike na obostranu korist. Vježbanje u Gashakuu obično je naporno i dugotrajno, protkano raspravama i predavanjima o Kempo temama.

Nije lako opisati vrijednost dolaska na seminar na kojem ste u potpunosti posvećeni sebi i praksi. Kempo, Kempo joga, meditacija i mogućnost osobnih konzultacija s Učiteljima mogu značajno promijeniti vaš životni smjer i pomoći u razvoju novih kvaliteta u vama samima ili u odnosima s vašim voljenima i svim drugim ljudima.

Seminar ima za cilj probuditi i aktivirati one dijelove svakog Kempo polaznika koji su uglavnom ostali skriveni ili nerazvijeni kroz život. Snaga seminara bit će vidljiva ako dobijete potvrdu u vlastitom iskustvu te da su ponuđeni Kempo alati korisni, vrijedni u svakodnevnom životu, donose radost, mir i osjećaj punoće života.

 

Ono što ga čini još vrijednijim je učinak koji nije samo zbrajanje vremena provedenog u obuci, već napredak u okruženju koje stvara preduvjete za razumijevanje sebe i ispunjavanje postignuća na najplodonosniji način. Sve je to puno teže postići samim dolaskom na redovite treninge jer dnevni ritam ispunjen obvezama, napetostima, poslom i ostalim frustracijama oduzima puno vremena i energije pa je trening gotovo samo filter za pročišćavanje života.

Ova aktivnost dovodi do obnove i ujedinjenja energije i opuštanja čak i od najdubljih napetosti kojih obično nismo svjesni. Seminar nam omogućuje da ponovno otkrijemo svoje tijelo od kojeg smo se uglavnom zbog današnjeg načina života otuđili, uspostavimo bolji odnos s njim i steknemo nove zdrave navike. Također ćemo postati svjesni važnosti mentalnog treninga i smirenosti postignute meditacijom.

 

Gashaku je podsjetnik na izvorni način vježbanja. Važan je prije svega zbog povoljnih uvjeta koji omogućuju daleko potpuniji doživljaj sebe i Kempa. Gashaku je jedinstvena  prilika za kombiniranje različitih oblika treninga. Imamo dovoljno vremena i za dodatna, ponekad vrlo složena objašnjenja. Pojedine tehnike uvježbane su gotovo do savršenstva, čime je omogućena daleko šira panorama njihova razumijevanja i primjene. Gashaku nudi priliku održati predavanja koja provociraju, inspiriraju ili objašnjavaju što se vježbalo tijekom redovnog treninga, što bi trebalo vježbati ili koji smjer podržati. S učiteljima je moguće daleko više razgovarati, tražiti objašnjenja ili rješavati nejasnoće, pa i nedoumice. Također, intenzitet vježbanja stvara jake energetske naboje ili pražnjenja, omogućujući vježbanje sljedeće bitne komponente ispravnog Kempo puta. Omogućit će vam razmjenu iskustava, osjećaja, mišljenja sa svojim prijateljima na Putu, u okruženju u kojem možete lako otvoriti svoje srce i biti iskreni. Ponekad je to čak moguće u manjim grupama. Omogućuje i vrijeme za osobnu, individualnu provjeru ili usavršavanje.

bottom of page