top of page
Image by Ginny Rose Stewart

ŠTO JE KEMPO JOGA?

Kempo joga je niz statičkih i dinamičkih vježbi koje uključuju samostalan rad, rad u paru, tehnike disanja, sjedenje i meditaciju u kretanju. Kempo Yoga je ultimativni trening jer nema granica – sami ih postavljate.

U Kempo jogi, za razliku od klasične indijske joge, naglasak je na dinamici pokreta.

 

Uz statične položaje (japanski: Fudo), Kempo joga dodaje i pokrete (japanski: Undo) koji na jedinstven način bude mehanizme samoizlječenja tijela.

Jogu mogu prakticirati svi, bez obzira na dob, spol, tjelesno stanje i vjeru. Trening joge uključuje vježbe istezanja, snage i ravnoteže.

Childs-Pose-yoga

ZAŠTO PRAKTICIRATI KEMPO JOGU?

Svaki pokret koji tijelo prirodno izvodi je zdrav. Neprirodni pokreti se događaju kada se očekuje da opušteni mišić funkcionira kao kontrahirani mišić ili kada se očekuje da kontrahirani mišić funkcionira kao opušteni mišić. Rezultat je umor. Ako vježbate s pretjerano zategnutim tijelom, svi pokreti postaju naporni i spori. Ovakvim vježbanjem možete postati jači jer je to stanje dobro za mišiće, ali je loše za zglobove. Ako vježbate s potpuno opuštenim i mekim tijelom, možete razviti fluidnost i brzinu, što je dobro za zglobove, ali kako zanemaruje mišiće, nedovoljno je i ne okrepljuje. Ideal kojem Kempo Yoga teži je ravnoteža između ove dvije krajnosti.

 

Kempo joga stavlja naglasak na kontinuirano napredovanje. Kada dosegnemo cijeli niz položaja za koje je naše tijelo dizajnirano, oni automatski postaju nevažni za našu fizičku i mentalnu evoluciju. Sve je tako pripremljeno za naš napredak u joga meditaciji.

Najvažnija stvar za kreativnu evoluciju je znati kako učiniti ono što je namjeravano i razumjeti razloge zašto to učiniti tako. Vježbamo Kempo jogu jer želimo uravnoteženo tijelo.

Uravnoteženo tijelo rađa uravnotežen um i obrnuto.

DSC_0946_edited.jpg

KAKO VJEŽBATI KEMPO JOGU?

Kempo joga položaje tijela dijeli u tri skupine:
▪ stojeći (japanski Dachi)
▪ klečanje i sjedenje (japanski Za)
▪ prijelazni položaji (japanski: Undo), odnosno kretanje
Također, položaji tijela dijele se prema tome kako se održavaju:
▪ kontrakcijom
▪ opuštanjem
Držanje Dachi (Za) položaja restrukturira naše tijelo prema idealnom stanju harmonije i ravnoteže. Dachi su idealni položaji, a ljudska tijela vrlo često nisu u idealnom položaju.
Kempo joga uključuje oko 60 položaja (asana) koji se izvode u različitim sekvencama.
Kempo joga meditacijske prakse nazivaju se Mokuso. Mokuso znači tišina i misao

bottom of page