Kempo, život, ratništvo

Kempo bi se trebao vježbati u ozračju razbijanja slijepog dogmatizma. Nakon treninga ponekad je potrebno postaviti totalno oprečne teze vezane uz efikasnost osnovnih tehnika od onih koje se uče na školski način. Klasična kombinacija osnovnih tehnika je Mae Geri Kekomi (na semete strani) i Gedan Barai (na ukete strani) i druga kombinacija je Chudan Tsuki i Uchi Uke. Malo po malo kroz vlastito iskustvo treba dolaziti do realnih spoznaja o efikasnosti pojedinih Uke-a. Brzi direktni udarac u srednji dio tijela praktički je nemoguće obraniti školskim Uchi Uchi Ukeom – što zbog brzine kojom treba odraditi blok što zbog položaja tijela. Da bi Uchi Uke bio efikasan mora u najmanju ruku biti duplo brži od Tsukija, a to je praktički nemoguće zbog kružne putanje ruke koja radi školski blok.
U obranu osnovnih postavki Kempo Kihona treba uzeti u obzir i pojam Senrigan (predviđanje). Senrigan je u samurajsko doba bilo isključivo povezan uz ratničku primjenu. Sen, Sen No Sen i Go No Sen predstavljaju tri dubine intuitivnog percipiranja pokreta prije nego li je pokret fizički započeo. Osoba koja ima razvijenu ovu sposobnost bi ipak mogla odraditi školski Uke bez obzira na brzinu dolazećeg udarca. Pravo je pitanje tko to može u stvarnosti i demonstrirati. Ova vrst percepcije (osim fizičkog aspekta) razvija Uke na jedan potpuno drugi način gdje Uke proizlazi iz dubinskog nenasilja, iz svijeta gdje su duhovni ciljevi uvijek ispred ratničkih, pa se i sama misao o nasilju kod napadača razvodnjava. To je PRAVI Uke.
Ipak školski Uke se može efikasno primjeniti i bez jako razvijenog Senrigana. Dovoljno je promijeniti Dachi, položaj tijela, malo se izvinuti, odraditi kombinirani Tai Uke (blok tijelom ili izmicanje) i školski Uke dobija puni sjaj. Svi koji vježbaju su to mogli kroz vlastito iskustvo doživjeti. Malo fleksibilnosti – maksimalni učinak bez promjene osnovnih principa.
Osim toga školski Uke-i predstavljaju riznicu pokreta. Svaki naš Uke u sebi ima još nekoliko drugih blokova koji se ne naglašavaju, ali su tu. Neki blokovi u svojim pokretima čak imaju i udarce. Školski Uke je izuzetno bitan i treba ga uvijek vježbati, ali istovremeno svatko mora biti svjestan kada, kako i u kojoj situaciji ga primjeniti. Mi vježbamo uvijek najtežu varijantu iz nekoliko razloga, a ovdje bih naglasio psihološki aspekt. Ostati miran i nepomičan i imati vjere u svoj blok usprkos razarajućem Tsukiju koji ide ususret. Simbolički gledano – surovo suočavanje s najgorim i najopasnijim životnim situacijama. Osim toga uz malu prilagodbu životnog stava (Dachi), Uke ili primanje ima potpuno preusmjeravajući efekt koji se ne veže na primatelja. Onaj koji prima/preusmjerava je potpuno u dubini svog bića netaknut životnom situacijom koja je naizgled neizlazna, dapače problem (Tsuki/Geri) prolazi pokraj, dok onaj koji prima (Ukete) efikasno izvodi kontra akciju ili Goroshi.
Kempo u životnim situacijama je jednostavan, jer se principi Kempa lijepo mogu primjeniti na život.

Onog koji primjenjuje Kempo principe na svoj cijeli život, životne situacije i svoju okolinu možemo slobodno zvati Produhovljeni ratnik!

Malo o Kempu kojeg prakticiramo

Kempo koji se podučava kod nas je jedinstven na svijetu. Iako to zvuči nevjerojatno, možda i pretenciozno – ipak je tako.

Cjelovitost kempa koja uključuje sve aspekte tjelesnog, mentalnog i duhovnog bića svakog pojedinca i praksa koja teži tom ujedinjenju je stvarno jedinstvena. Ne zato što druge slične prakse ne govore isto, nego zato što mi, koji vježbamo svakodnevno, kroz treninge i praksu svjedočimo toj tvrdnji.

Treninzi odista znaju biti teški – nekad tjelesno nekad mentalno. Ponekad su i malo dosadni, jer se stalno ponavljaju iste ili slične tehnike. Mi kažemo poliraju se tehnike tako da uđu u kosti, krv, genetski kod kempo vježbača. Međutim kroz to “poliranje” se defacto polira um kempo studenta, kroz to “poliranje” Kempist dobija fokus i lakše se usredotočuje na izazove u Dojo-u i izvan njih. Lakše se nosi sa životnim izazovima.

Temelj našeg kempa je Produhovljeno ratništvo. Kempo je u srži borilačka vještina. Svaki Kempist se bori na svakom treningu – najviše sam sa sobom. Da izdrži taj još jedan trbušnjak (160-ti po redu) ili 40-ti sklek, 648 Chudan Tsuki ili da na padne na pod tijekom držanja Kiba Dachija nakon 20 minuta. To su sve male i velike pobjede koje daju motiv i želju za nastavkom vježbanja. A najviše se cijeni osjećaj nakon treninga – kad cijelo tijelo blago bridi, um je smiren i opušten i ne postoji niti jedan problem na svijetu koji nije rješiv. Taj dio je neprocjenjiv, nezamjeniv i nedoživljiv igdje drugdje.

Osim toga Produhovljeni ratnici cijelo vrijeme imaju na umu Dojo Kun – obećanje koje daju na početku i na kraju treninga.

WAREWARE WA KO NO RENSHUGA
HEIWA TO JINSEI NO
RIKAI IETO
TUNAGARI MATA
WAREWARE NO KAMIGA
KEMPO NI
OITE EIEN NI
WAREWARE O MICHIBE ITE
KUDASURU KOTO
O NEGAU

U prijevodu:
“Mi ovdje okupljeni obećajemo da ćemo vježbati na putu mira, te da će nas naša viša svijest voditi unutar Kempo treninga i na putu istine. Nastojat ćemo da dobro u nama uvijek pobijedi zlo. Uvijek ćemo pamtiti ovo obećanje.”

To je još jedan podsjetnik uzvišenog cilja vježbanja Kempa kod nas.

Imamo i nešto o nama na Wikipediji pa ovom prilikom dijelim link.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bijeli_Lotos_Kempo

 

 

Kempo sezona 2015/2016

Sezona 2015/2016

Treninzi Kempa počinju 7.9.2015. u ponedjeljak u 18:00 na Gornjem Gradu.

Sezona ispred nas će biti kudikamo drugačija i dinamičnija. Dojo sa DIF-a se preselio na Gornji Grad i od sada imamo termine svaki radni dan na istom mjestu – Gimnazija Tituša  Brezovačkog, Gornji Grad.

Svaki dan trenig će voditi drugi Sensei što će uvesti zanimljivu dinamiku podučavanja.

Seminari će biti drugačije organizirani pa će održavanje seminara biti isključivo na zahtjev članova.

Raspored Kempo Sensei-a po danima

Ponedjeljak:  Goran Stoklasa, Sensei 1.dan
Utorak:          Josip Pintač, Sensei 3.dan
Srijeda:          Marija Brgles, Sensei 1.dan
Četvrtak:       Jana Bedek, Sensei 1.dan
Petak:           Goran Pizent, Sensei 2.dan

Za sve zainteresirane prvi trening je besplatan.

Kempo Nenji Gashaku Mrežnica 2014

Godišnji seminar (Nenji Gashaku) je održan u selu Mrežnica pored istoimene rijeke.
Bili smo smješteni u 4 kuće.

Kuće smo unajmili od izuzetno ljubaznog i dobronamjernog domaćina Gvide iz OPG Eko-Turizma koji se potrudio svim silama da nam bude lijepo, vrhunski kuhao da ne budemo gladni i praktički je svaku našu želju ispunjavao gotovo trenutno. Ponekad bi nas počastio, ponekad ispričao zanimljive priče, dao gratis kajaking i savjet kamo ići u slobodno vrijeme. Uvijek je sve bilo spremno i na vrijeme sa zamamnim mirisima koji su vukli da se sjedne u trpezariju i počne jesti.
Svima preporučamo kuće, smještaj i pogotovo hranu koju radi Gvido. Više detalja na www.mreznica.com

Na seminaru nas se skupilo u jednom trenutku čak 30. Sve je počelo 18.6.2104 s proslavom dva rođendana – Yokasei Ivane Šitum i Sensei Gorana Pizenta. Domaćin Gvido iz OPG Eko-Turizam počastio je cjelokupno društvo s pečenim janjcem, Goran je utažio svima žeđ pivom, a Ivana nas je zasladila vrhunskom tortom. U ponoć se gledala utakmica Hrvatska-Kamerun. Bez obzira na to što se kasno išlo spavati svi prisutni su se probudili rano ujutro u 6 kako bi stigli na Kempo Yogu i meditaciju.

Osim odraslih imali smo i najmlađeg sudionika Kempo seminara – malog Pavela (sin Jane i Marka) koji je dobio svoju majicu i na svoj jedinstven način sudjelovao u seminaru.

Na početku seminara ujutro smo vježbali uvodne sekvence iz Tensho (kin. Tien Shao) Kate. Stariji učenici su pomagali mlađima i u individualnim podučavanjima pokušali pojasniti pokret i obrazac disanja.
Poslije doručka (koji je bio u 8:30 svaki dan) smo krenuli s Kempo treninzima koji su trajali dva sata za sve, i dodatnih sat vremena za smeđe odnosno crne pojaseve. U tih sat vremena zeleni i bijeli pojasevi su se samoorganizirali i vježbali za polaganje ili utvrđivali Kate koje znaju pod vodstvom viših zelenih pojaseva.

Program seminara je bio obješen na svaku kuću.

Od četvrtka popodne do subote navečer vodstvo na seminaru je preuzeo Sensei Goran Pizent uz pomoć Sensei Marije i Sensei Jane sve do povratka glavnog učitelja O’Sensei Ensan Tomio-a. O’Sensei je vodio večernju i jutarnju meditaciju i Kempo Yogu i prvi jutarnji Kempo trening nakon čega se brzo vratio u Zagreb.

U petak poslijepodne svi Kempisti su proživjeli pravo vodeno krštenje – vježbali smo svi Pingan Ni usred najjačeg pljuska pored slapova Mrežnice. Vodenije jednostavno nije moglo biti. Nakon 45 minuta treninga, mokrih Gijeva i visokog morala s novim znanjima vratili smo se u naše kuće kako bi se osušili i popili čaj kojeg nam je za ovu priliku spremila Sempai Dijana. Nakon čaja ostatak dana smo odradili masažu.

Sensei Goran Stoklasa

U subotu navečer su se dogodila dva važna događaja: Kempo Bijeli Lotos je postao bogatiji za još jednog učitelja Kempa – Goran Stoklasa je promoviran i postao je Sensei. Istu večer kasno navečer se iznenadno dogodilo polaganje za ostale pojaseve. Pri tome je uz nepovoljne uvjete (mokra trava, grbav teren) položeno čak 13 pojaseva. Položena su dva 4. kyu-a (Seito Božo Važić i Seito Darija Žilić) koji užurbano koračaju prema smeđim pojasevima. Ozren Švegović je položio za 6.kyu ili zeleni pojas. Od bijelih položili su: 7.kyu Berislav Šipek i Katarina Arić, 8.kyu Ivana Šitum, Vesna Šikić, Tana Tandarić, Iva Fejzagić, Đuro Oršolić, Ante Turudić, 9. kyu Inga Paukner Stojkov i 10.kyu Alen Vidović.

U nedjelju nakon jutarnje meditacije i treninga koje je vodio O’Sensei vodstvo je do kraja seminara, idućih 3 dana preuzeo Sensei Goran Pizent. Tijekom seminara imao je veliku pomoć ostalih Sensei-a Marije, Jane i Gorana Stoklase.

Na večernjim meditacijama prošli smo čak 4 vrste raznih praksi od standardne pomnje na dah, preko “Tihog osvjetljavanja” do mikrokozmičke orbite i osvještavanja 5 Tenrinova. Svakako je većina osjetila što znači fokus na određeni dio tijela što im je dalo još više vjere i energije za daljnje meditativne prakse.

Od Kempo praksi radio se širok spektar tehnika, Kumite-a i vježbanja snažnih i vatrenih Tsukija. Od Kata vježbala se detaljno Pingan Ni i Pingan Yon Kata. Ujutro je ponavljana Tensho Kata.

Jedan od jutarnjih treninga bio je rezerviran za dvosatno planinarenje i kajaking. Vježbala se Pingan Ni Kata, a Božo i Darija su vježbali Pingan Go.

Seminar je bio sveobuhvatan, prepun događanja, druženja, novih iskustava i novih znanja. Nitko sa seminara nije izašao, a da nije  probao, osvijestio ili utvrdio neku novu tehniku ili naučio nešto potpuno novo. Seminar je mnogima osvijetlio zamračene dijelove uma i Kempo tehnika koji možda nisu bili jasni do tada. Fokus seminara je bio na sitnim detaljima i osvještavanju tehnika iz kojih bi trebalo iznići “eterično” iskustvo.

Tijekom seminara učitelji su bili pred teškom kušnjom jer su ih svi učenici detaljno i temeljito ispitivali sve vezano uz Kempo tehnike, meditacije, primjenu Kempa u životu – sve do najsitnijih detalja. Na pitanja su odgovarali iz svog iskustva i pokušali dočarati smisao Kempa. Velik broj pitanja i visoka zainteresiranost pokazuje visoku motiviranost i želju za napretkom Kempo studenata što je san svakog učitelja.

2014 godina je za nas u Kempo svijetu značajna po mnogim događajima – dobili smo 4 nova zelena pojasa, jake mlade snage, najduži seminar od čak 7 dana, 13 novih pojaseva i promociju jednog crnog pojasa Sensei Gorana Stoklasu.

Seminar je svakako bio jedno veliko i nezaboravno iskustvo za sve.

Slike sa seminara se mogu vidjeti ovdje http://www.kempo.hr/?page_id=175&album=1&gallery=20

Sensei Goran

Kempo seminar – Gorski Kotar

Jesenski Kempo seminar održat će se u slikovitom malom mjestašcu u srcu Gorskog Kotara – Begovom Razdolju.

Begovo Razdolje nalazi se na 1.078 m nadmorske visine okruženo je prekrasnim planinama, a u blizini se nalazi strogi rezervat prirode Bijele stijene.
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj posjetit će Kempo vježbači na dva dana.

Kempo seminar počinje navečer 13.9.2013 (petak) i završava u nedjelju 15.9.2013.

Seminar je zamišljen kao nešto laganija varijanta godišnjeg seminara na Jadovnom, što znači više druženja, izleta, masaže, meditacije, Yoge i Kempa. Ukratko cjeloviti Kempo seminar.
Na seminaru bez problema mogu sudjelovati i oni koji vježbaju samo Kempo Yogu, rade isključivo meditaciju, te oni koji su tek na početku Kempo puta, kao i oni koji do sada nisu uopće vježbali bilo što od Kempo umijeća.

Svi zainteresirani za Seminar rezervirajte si smještaj u Begovom razdolju u privatnom smještaju (ima ih dosta) ili u hotelu Jastreb.

Javite se na info@kempo.hr o sudjelovanju za seminar ukoliko se već niste javili.
Seminarska taksa je akcijska: 100 kn

Putujemo osobnim vozilima pa svatko tko ima slobodno mjesto, a ide na seminar, neka se javi kako bismo uštedili novce za put i optimizirali ljude po autima.

Vjerujem da je jedinstven doživljaj vježbati Kempo iznad 1000 metara nadmorske visine. Oni koji dođu na seminar moći će svjedočiti o tome.

Za kraj – nemojte propuštati seminare i Kempa!

🙂