Malo o Kempu kojeg prakticiramo

Kempo koji se podučava kod nas je jedinstven na svijetu. Iako to zvuči nevjerojatno, možda i pretenciozno – ipak je tako.

Cjelovitost kempa koja uključuje sve aspekte tjelesnog, mentalnog i duhovnog bića svakog pojedinca i praksa koja teži tom ujedinjenju je stvarno jedinstvena. Ne zato što druge slične prakse ne govore isto, nego zato što mi, koji vježbamo svakodnevno, kroz treninge i praksu svjedočimo toj tvrdnji.

Treninzi odista znaju biti teški – nekad tjelesno nekad mentalno. Ponekad su i malo dosadni, jer se stalno ponavljaju iste ili slične tehnike. Mi kažemo poliraju se tehnike tako da uđu u kosti, krv, genetski kod kempo vježbača. Međutim kroz to “poliranje” se defacto polira um kempo studenta, kroz to “poliranje” Kempist dobija fokus i lakše se usredotočuje na izazove u Dojo-u i izvan njih. Lakše se nosi sa životnim izazovima.

Temelj našeg kempa je Produhovljeno ratništvo. Kempo je u srži borilačka vještina. Svaki Kempist se bori na svakom treningu – najviše sam sa sobom. Da izdrži taj još jedan trbušnjak (160-ti po redu) ili 40-ti sklek, 648 Chudan Tsuki ili da na padne na pod tijekom držanja Kiba Dachija nakon 20 minuta. To su sve male i velike pobjede koje daju motiv i želju za nastavkom vježbanja. A najviše se cijeni osjećaj nakon treninga – kad cijelo tijelo blago bridi, um je smiren i opušten i ne postoji niti jedan problem na svijetu koji nije rješiv. Taj dio je neprocjenjiv, nezamjeniv i nedoživljiv igdje drugdje.

Osim toga Produhovljeni ratnici cijelo vrijeme imaju na umu Dojo Kun – obećanje koje daju na početku i na kraju treninga.

WAREWARE WA KO NO RENSHUGA
HEIWA TO JINSEI NO
RIKAI IETO
TUNAGARI MATA
WAREWARE NO KAMIGA
KEMPO NI
OITE EIEN NI
WAREWARE O MICHIBE ITE
KUDASURU KOTO
O NEGAU

U prijevodu:
“Mi ovdje okupljeni obećajemo da ćemo vježbati na putu mira, te da će nas naša viša svijest voditi unutar Kempo treninga i na putu istine. Nastojat ćemo da dobro u nama uvijek pobijedi zlo. Uvijek ćemo pamtiti ovo obećanje.”

To je još jedan podsjetnik uzvišenog cilja vježbanja Kempa kod nas.

Imamo i nešto o nama na Wikipediji pa ovom prilikom dijelim link.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bijeli_Lotos_Kempo