Kempo, život, ratništvo

Kempo bi se trebao vježbati u ozračju razbijanja slijepog dogmatizma. Nakon treninga ponekad je potrebno postaviti totalno oprečne teze vezane uz efikasnost osnovnih tehnika od onih koje se uče na školski način. Klasična kombinacija osnovnih tehnika je Mae Geri Kekomi (na semete strani) i Gedan Barai (na ukete strani) i druga kombinacija je Chudan Tsuki i Uchi Uke. Malo po malo kroz vlastito iskustvo treba dolaziti do realnih spoznaja o efikasnosti pojedinih Uke-a. Brzi direktni udarac u srednji dio tijela praktički je nemoguće obraniti školskim Uchi Uchi Ukeom – što zbog brzine kojom treba odraditi blok što zbog položaja tijela. Da bi Uchi Uke bio efikasan mora u najmanju ruku biti duplo brži od Tsukija, a to je praktički nemoguće zbog kružne putanje ruke koja radi školski blok.
U obranu osnovnih postavki Kempo Kihona treba uzeti u obzir i pojam Senrigan (predviđanje). Senrigan je u samurajsko doba bilo isključivo povezan uz ratničku primjenu. Sen, Sen No Sen i Go No Sen predstavljaju tri dubine intuitivnog percipiranja pokreta prije nego li je pokret fizički započeo. Osoba koja ima razvijenu ovu sposobnost bi ipak mogla odraditi školski Uke bez obzira na brzinu dolazećeg udarca. Pravo je pitanje tko to može u stvarnosti i demonstrirati. Ova vrst percepcije (osim fizičkog aspekta) razvija Uke na jedan potpuno drugi način gdje Uke proizlazi iz dubinskog nenasilja, iz svijeta gdje su duhovni ciljevi uvijek ispred ratničkih, pa se i sama misao o nasilju kod napadača razvodnjava. To je PRAVI Uke.
Ipak školski Uke se može efikasno primjeniti i bez jako razvijenog Senrigana. Dovoljno je promijeniti Dachi, položaj tijela, malo se izvinuti, odraditi kombinirani Tai Uke (blok tijelom ili izmicanje) i školski Uke dobija puni sjaj. Svi koji vježbaju su to mogli kroz vlastito iskustvo doživjeti. Malo fleksibilnosti – maksimalni učinak bez promjene osnovnih principa.
Osim toga školski Uke-i predstavljaju riznicu pokreta. Svaki naš Uke u sebi ima još nekoliko drugih blokova koji se ne naglašavaju, ali su tu. Neki blokovi u svojim pokretima čak imaju i udarce. Školski Uke je izuzetno bitan i treba ga uvijek vježbati, ali istovremeno svatko mora biti svjestan kada, kako i u kojoj situaciji ga primjeniti. Mi vježbamo uvijek najtežu varijantu iz nekoliko razloga, a ovdje bih naglasio psihološki aspekt. Ostati miran i nepomičan i imati vjere u svoj blok usprkos razarajućem Tsukiju koji ide ususret. Simbolički gledano – surovo suočavanje s najgorim i najopasnijim životnim situacijama. Osim toga uz malu prilagodbu životnog stava (Dachi), Uke ili primanje ima potpuno preusmjeravajući efekt koji se ne veže na primatelja. Onaj koji prima/preusmjerava je potpuno u dubini svog bića netaknut životnom situacijom koja je naizgled neizlazna, dapače problem (Tsuki/Geri) prolazi pokraj, dok onaj koji prima (Ukete) efikasno izvodi kontra akciju ili Goroshi.
Kempo u životnim situacijama je jednostavan, jer se principi Kempa lijepo mogu primjeniti na život.

Onog koji primjenjuje Kempo principe na svoj cijeli život, životne situacije i svoju okolinu možemo slobodno zvati Produhovljeni ratnik!