Kempo kao put…

Uvijek sam bila pobornik definiranja jasnog cilja. Iz prostog razloga, a to je mjerljivosti ostvarenja istoga. Tako sam naučila kroz odgoj, djetinjstvo i školske ocjene, svjedodžbe, kroz fakultet i kroz posao. Nedovoljan, dovoljan, dobar, vrlo dobar, odličan…Svaki mjesec, svake godine se postavljaju konkretni, brojčani, mjerljivi pokazatelji kojima se definira tvoja uspješnost, angažman, angažiranost. Jesi li dovoljno dobar u tome što radiš, ili ima prostora za poboljšanje – lijepa riječ za neuspjeh.

Kempo ciljevi su nešto drugačiji – mir, sklad i mudrost. Što to znači? Kako ću mjeriti da li sam to postigla ili nisam? Koliko sam loša, koliko mogu biti bolja, gdje točno? Šta točno znači biti mudar? Da li pojas znači ostvarenje, kraj? Koliko točno sklekova moram napraviti da bi postigla taj konačan cilj? Koliko dugo minuta moram izdržati u Kumite-u? Na samom početku svog Kempo puta susrela sam se s nešto drugačijom vježbom trbušnjaka, po prvi puta radila sam tu vježbu na Hajime. Nema brojanja, nema kraja…Radimo dok Sensei ne kaže da je gotova vježba. Podsjetilo me to na onaj vic „Koliko je Chuck Norris napravio sklekova? – SVE!“ Samo što ovog puta to nije bilo toliko duhovito jer sam se počela znojiti nakon 20-tog komada. Ništa od toga nije baš do kraja jasno definirano. Nitko ti neće reći čarobnu brojku.

Jer iste nema. Ne očekivati kraj, ne znati brojku, nas uči ne samo koliko fizički imamo snage i koliki je naš maximum kada su trbušnjaci ili neka druga vježba u pitanju. Uči nas održavanju fokusa, mentalnoj stabilnosti i potrebitoj disciplini, definiranju tempa koji osigurava dugotrajniju izdržljivost, smirenost, jača oslabljeni ego, krši prejaki ego, učvršćuje samopouzdanje, uči nas savladavanju nepredvidljivosti…

Naučila sam da ne postoji univerzalna brojka, niti univerzalna formula. Postoji Put. Samo tvoj Put. A to je tvoj život. I svaki dan tvog života je tvoj Put. Svaka životna situacija i kako se s njom nosiš tvoj je Put. A Kempo je alat i ti zahtjevni sklekovi su alat, Kumite je alat. Alat koji ti daje snagu i moć, ne samo mišićnu već i onu daleko potrebniju, mentalnu. Prihvati ga i koristi na svom Putu. Njeguj svakodnevno svoj Put kao da nikada nema kraja. Ne moraš nužno brojati ponavljanja, ne moraš brojati minute, pamtiti pobjede ili poraze u Kumiteu, ne očekuj broj ili kraj, samo ustraj i ne odustaj. I tvoj osmjeh, tvoje zdravlje, tvoja stabilnost, čvrstoća, osjećaj dobrote i ljubavi, tvoja sreća iz dana u dan, biti će tvoj pokazatelj.